Příležitostný blog pro vše, co souvisí s duchovním životem

Jen modlitbou a postem

28. 3. 2008 20:46

Jen modlitbou a postem

 

Vševědoucí, všemohoucí, všudypřítomný …  Nevím, jestli tyhle Boží přívlastky někomu už opravdu pomohly, když se ve svém životě natvrdo potkal s bolestí a utrpením. Vím ovšem, že pokud pro někoho byly právě tyhle Boží charakteristiky v takových situacích kamenem úrazu, pomohla mu často důvěra v to, že Bůh je především milosrdný. Co ale v případě, že si onu  vševědoucnost, všemohoucnost a všudypřítomnost usurpuje někdo nebo něco, kdo není milosrdný ani náhodou. Příkladně bůžek našeho pozdně moderního Západu – masová média. Chtivě a beze studu se dotýkají lidského utrpení, kšeftují s bolestí a zlo je pro ně lákavým artiklem.

Týrání malého chlapce - to je novina! Kdo dřív, kdo z toho udělá větší trhák, kdo bude mít největší sledovanost? Že se přitom tvářička nebohého dítěte rozletí do celého světa a doživotně tak bude ten jediný nevinný v celém případu poznamenaný, kdykoliv vystavený posměchu či jiným útrapám? Má holt smůlu. Prezident Klaus na svých internetových stránkách dost nepochopitelně bez souhlasu rodiny uvede jméno českého vojáka zabitého v Afghánistánu – a vzápětí se Blesk chlubí, že už ví, kdo to je, kde bydlí. Krátce poté se už do bydliště pozůstalých slétají lovci z médií. A to jsou jen dva případy z poslední doby.

Prý si to lidé přejí? Opravdu? Přejí si to hlavně ti, pro které je veškeré mediální zpravování o světě jen výnosným podnikáním v šoubyznysu. Jim to přináší pohádkové zisky. Jim to přináší pocit všemohoucnosti. Ti ostatní buď na to skáčí jako závislý na svou drogu, nebo tím trpí. Ale milosrdenství se nekoná. Proč by taky? Vždyť „duch“, který je za tím vším, nic takového v repertoáru nemá. Jen ledovou krutost.

Co proti tomu dělat? Podle Ježíšovy rady se dá tenhle duch vyhnat jen modlitbou a postem. Půst od konzumace všech těch slátanin, klepů a pomluv, ale i tisíců „novinek“, bez nichž by se každý velmi dobře obešel a kterými se přesto nechávají lidé krmit jak hladová nemluvňata. To by jistě byla ta správná „první pomoc“. A modlitba? To rozhodně nebude nějaké odříkávání. Půjde hlavně o to konečně vzít vážně, jaká je opravdu situace naše – a našeho světa: Potřebuje být zachráněn. Proměněn Tím, který svou vševědoucnost, všemohoucnost a všudypřítomnost ukotvil na kříži, protože jeho skutečnou charakteristikou je milosrdná láska.

Jiří Zajíc

Zobrazeno 889×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio