Příležitostný blog pro vše, co souvisí s duchovním životem

Je to na nás

28. 3. 2008 20:50

Je to na nás 

            Skutečnost, že se o plánované ukončení českého vysílání rozhlasové stanice BBC k 31. lednu 2006 zajímá dokonce i Katolický týdeník, by se dala pochopit jako důsledek toho, že zpravodajství BBC přejímá do svého vysílání Proglas – tedy jediná česká křesťansky orientovaná rozhlasová stanice. A věrní posluchači Proglasu patří i k největší skupině čtenářů Katolického týdeníku. Zdá se ovšem, že přece jenom půjde podstatně i o něco jiného. Těch několik desítek tisíc skalních posluchačů Proglasu jej jistě neposlouchá v prvé řadě kvůli zprávám BBC. A chystané ukončení českého vysílání BBC je předmětem i současné širší debaty.

            Důvody, které britské vedení BBC World Service k tomuto rozhodnutí vedly, jsou celkem jasné: Evropa – a zvláště ta střední – nepředstavuje už z jejich hlediska zdaleka tak akutní problém, jako Přední východ, kde se dravým islamistům daří štvát místní společnost proti západnímu, zejména anglo-americkému vlivu. A protože „měšec“ BBC rozhodně není bezedný, dostalo podle přísloví „bližší košile než kabát“ přednost posílení vysílání právě tam. V našem světě zkrátka i něco tak bohulibého, jako je podpora demokracie, dost stojí. Ne proto, že by se na tom chtěl někdo „napakovat“, ale proto, aby to mělo patřičnou kvalitu v konkurenci jiných, zpravidla méně bohulibých nabídek. To jenom v naší církvi to zatím vypadá tak, jako by si většina lidí myslela, že když je něco „morální“ nebo dokonce „duchovní“, tak se to má dělat zadarmo. A pak se diví, že skoro na nic – hlavně na schopné lidi – „nejsou peníze“…..

            Z podrobnějšího zdůvodnění, které ředitel BBC World Service Nigel Chapman teď při své návštěvě v ČR dal k dispozici, je pro nás ovšem důležitý jeden – ve svém důsledku alarmující – argument: „Výběr, který mají lidé v České republice, co se týče tištěných a elektronických médií, je ve světovém měřítku vynikající“ Je tomu opravdu tak? A má to důsledky ve skutečné kvalitě našich médií? Dlouhodobé průzkumy ukazují, že minimálně 2/3 našich občanů médiím velice důvěřují – a jsou s nimi spokojeni. Ta menšina, která dnes tvrdí, že BBC je pro české poměry nenahraditelná, protože nepodléhá politickému ani ekonomickému tlaku uvnitř české společnosti – a může být tedy nezávislá, ve skutečnosti poukazuje na to, že u nás není dostatečně naplňována funkce médií veřejné služby. Tu ovšem u nás opravdu nemůže suplovat hrstka elitních publicistů za britské peníze. To je věc odpovědnosti nás všech za kvalitu naší demokracie, o níž rozhodujeme nejen při volbách, ale také tím, kam jsme ochotni věnovat svůj zájem, čas a – peníze.

Jiří Zajíc

Zobrazeno 689×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio