Příležitostný blog pro vše, co souvisí s duchovním životem

Kudy, kudy cestička

11. 4. 2008 2:22

Kudy, kudy cestička …

 

            Mají to těžké čeští lidovci jako politická strana. Dostávají to zprava i zleva – protože jsou uprostřed. Prý se cpou do každé vlády – jenomže do ní je musí vždycky pozvat vítěz voleb. Ten zprava nebo zleva. Má to těžké Jiří Čunek, předseda českých lidovců. I kdyby byl čistý jako lilie a potvrzení o tom získal od jakékoli pozemské i nepozemské instituce, nic mu to už nepomůže: pro většinu zůstane nedůvěryhodnou firmou lidsky a tím spíše politicky. Příliš mnoho lidí z médií i mimo nich investovalo příliš mnoho času, energie i peněz do toho, aby z něj udělali vyvrhele – a ti se nikdy nesmíří s tím, že by jim přes to všechno z té pasti uklouzl.

Těžké to mají čeští lidovci ale i se svými voliči. Jsou to totiž skoro jen katolíci, ovšem daleko víc katolíků volí ČSSD a pak i ODS. A ti katolíci, kteří volí KDU-ČSL, jsou ještě pěkně rozdělní do dvou táborů. Ten první by velice uvítal, aby z kazatelen před volbami jasně zaznělo, že povinností katolíka je volit lidovce. Pro ten druhý je naopak hranicí únosnosti jen naprosto sterilní rada biskupů, že katolíci mají „volit moudře“. Těch prvních je mezi voliči lidovců zatím víc, ale pozvolna jich ubývá. Ti druzí rozhodně nestačí k tomu, aby se KDU-ČSL dostala od Parlamentu.

Těžké to mají konečně s lidovou stranou i její věrní voliči, protože vždycky vědí, že se sice zatím do Parlamentu dostane, ale bude tam hrát roli úměrnou tomu, že je stranou slabou. Nic tedy specificky lidoveckého neprosadí, jen tu a tam něčemu snad zabrání. Navíc nám ještě v poslední době předvádí novinku v tom, že „nectí barvu“ ani tam, kde to zatím vypadalo jako „tutovka“ (viz volba prezidenta).

Teď tedy se chystá KDU-ČSL na sjezd. Prý programový. Ale jaký „program“ nám chce nabídnout? Že křesťansko-demokratický směr je v Evropě nezastupitelný? Že je třeba podporovat rodiny? Že máme zůstat věrní hodnotám? Tohle přece stejně dávno víme. Skutečným programem lidovců by měl být pokus o obnovu důvěryhodnosti. A ta je dána především lidmi, kteří ji zastupují, a stylem politiky, jaký předvádějí. Bohužel lidé, kteří tu stranu dnes reprezentují – zejména mezi poslanci a senátory – většinou působí, jako by si buď  spletli dveře při svém vstupu do strany, nebo sice o jejich lidoveckém srdci pochybnosti nejsou, ale o jejich energii a schopnostech ano.

Heslem lidovců je ROZUM-SÍLA-ODVAHA. Předvedou na svém sjezdu aspoň něco z toho?

Zobrazeno 993×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio