Příležitostný blog pro vše, co souvisí s duchovním životem

Mediální fikce a skutečnost

28. 3. 2008 22:12

Mediální fikce a skutečnost

       „Dobrá zpráva – žádná zpráva“? Prý je tohle základní princip úspěšného mediálního zpravodajství. Z hlediska odborného mám o tom dost vážné pochybnosti, ale fakt je, že mezi deseti hlavními zprávami na nejnavštěvovanějším internetovém portálu iDNES.cz je ve chvíli, kdy píšu tento  komentář, zrovna těchto šest: „Školák postřelil v USA čtyři lidi, sám zemřel.“ „Pozor na hranolky, mohou je smažit na nezdravém tuku.“ „Praha počítá rusky mluvící narkomany. Šíří žloutenku.“ „Topolánek už nechce styl Kuchtové, Lužný má minus.“ „Chemičky páchnou dál a navíc bez trestu.“ Rodičům zemřelo jediné dítě, policie řeší vinu lékařů.“ Stručně shrnuto: kam se člověk podívá, tam vidí nějaký průšvih – osobní, zdravotní, společenský, politický.
       
Člověk si musí docela oprávněně klást otázku, zda je ten náš svět skutečně takový veletrh hrůzy a zkázy. A protože není – aspoň ten, kdo kromě sledování médií také občas žije v realitě jiné, než virtuální, to ví – je na místě otázka, proč nám tu média malují takhle falešný obraz světa.
        Lidé pracující v médiích jsou často ovládáni představou, že si to čtenáři, posluchači a diváci přejí. Jelikož se pak úspěch médií měří zásadně podle počtu prodaných výtisků, případně sledujících posluchačů či diváků, pro mnohé je tu jasný návod, jaký obraz světa vytvářet. Ovšem tohle je jen povrch.
       
Skrytým, ale daleko významnějším faktorem tu bude, že negativní obraz světa ve zpravodajství žene lidi  k vyhledávání kontrastních zážitků v zábavě a „rajském“ světě reklamy. Nevěnovat se skutečnému světu – a místo toho bloudit v jeho náhražkách: to je nakonec cílová stanice. Jistě, že i z toho mají dnešní ekonomičtí giganti – zejména celý zábavní průmysl – ohromné zisky. Ale ten záměr má zdroj ještě hlouběji: u toho, který „vidí“ ze stvoření právě jen to negativní, protože jen to pro něj má cenu. Božího Odpůrce.
        
A tak se není možno nakonec nezeptat: Copak jsme my, křesťané, udělali se svou „dobrou zprávou“? Neproměnili jsme ji nakonec také hlavně na soubor negativit – toho co se nesmí, musí, bude potrestáno? Co když  ten náš svět přece jen čeká na zprávu přesvědčivou a dobrou? 

Zobrazeno 1591×

Komentáře

RadekOwen

..diky za pekny clanek .. vetsina zpravodajstvi je bohuzel negativne zamerena a zda sa me, ze plati cim vic krve tim lip .. na druhou stranu je to duvod proc se jit radeji projit na luku nebo do lesa a nehledet na televizu .. tim ovsem nemyslim naprostou ignoraci sveta samozrejme ..

Andrea Hýblová (Neposeda)

Ahoj Jirko, zdravi te paulinsky dorost. Tentokrat ne z knihkupectvi v Praze, ale z Rima. Hned jak jsem nasla clanek na tema media, neodolala jsem a sla se podivat. A ejhle, on to "stary znamy";-)
... Videla jsem ze byla/bude konference v Mariapoli.Das nejake materialy z ni i sem? Andrea od paulinek

hans

no bude to bohužel tak, ale ten poslední odstavec je fakt síla a chtělo by to s tím něco udělat, tak přeju všem hodně Ducha Svatého

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio