Příležitostný blog pro vše, co souvisí s duchovním životem

Konečně ...?

28. 3. 2008 22:14

Konečně …? 

      Ve chvíli, kdy píšu tenhle komentář, hlásají české agentury do světa mimo jiné i tuhle zprávu: „Vláda dnes jednomyslně schválila návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, která kombinuje finanční náhradu za nevydaný majetek a naturální restituce. Dlouho očekávaná předloha je podle koaličního kabinetu snahou napravit některé majetkové křivdy, které církvím a náboženským společnostem způsobil komunistický režim.
      
Pro jistotu rovnou upozorňuji, že pro uskutečnění tohoto záměru je rozhodující, jak se k němu postaví poslanci a senátoři. A když slyšíme místopředsedkyni sněmovny za ODS Miroslavu Němcovou, která byla dokonce členkou komise, jež ten návrh připravovala, že je „překvapena“ výší, do níž se náhrada „vyšplhala“, můžeme reálně usuzovat, co teprve při projednávání zákona nastane. Tomu bych ovšem mohl věnovat další tři komentáře. Stejně tak nelze přehlednout souběh projednávání tohoto zákona s volbou prezidenta, kde náhlá zjištění některých lidoveckých politiků, jak je jim Václav Klaus „vlastně“ blízký, jsou na úrovni „zázraku“. Ale ani tím se nebudu zabývat.
      
Budu předpokládat, že ten zákon zhruba v navržené podobě bude nakonec schválen. Co to bude znamenat pro katolickou církev? Nesporně kladné je ukončení skoro dvacet let se vlekoucího „restitučního sporu“, který spolehlivě decimoval důvěryhodnost církve. A také je pozitivní, že vyrovnání vůči diecézím je ve formě skutečných peněz a nikoliv budovami, lesy, poli a rybníky, jejichž využitelnost ze strany církve je dnes velmi problematická. Na druhé straně je ale nutno vidět, že bezprostředním dopadem tohoto zákona pro vztah společnosti k církvi už teď je další radikální odcizení, na němž mnozí intenzivně pracují. V době, kdy na většinu občanů téhle země dopadá masivní zdražení i těch nejzákladnějších potravin a služeb, působí titulky „Církev dostala od vlády pod stromeček 270 miliard“ jako rudý hadr na býka. A že je to lež jako věž? Že rozložením do 60 let se zásadně změní hodnota těch peněz? Koho to zajímá.
        
Jsou tu ještě skrytější momenty, na něž aspoň upozorním: pokud církev takto získá ročně mezi 3 až 4 miliardami Kč, bude nezbytné, aby konečně průhledně na celostátní úrovni prezentovala své kompletní hospodaření. Jinak hrozí nejen její snadná skandalizace, ale ztráta motivace věřících své církvi dál přispívat. A to by byl vůbec ten nejhorší výsledek, protože dřív nebo později budou právě tyhle příspěvky rozhodujícím zdrojem hospodaření církve.

Zobrazeno 747×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio